Öğretmenlerden ürperten itiraf: Okullar çetelerin kuşatması altında

Haber Giriş : 19 Ekim 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de öğretmenler arasında yapılan bir anket çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Öğretmenlerin yüzde 70'i öğrencilerin, haraç, gasp ve uyuşturucu çetelerinin kıskacı altında olduğunu kaydetti. İzmir Milli Eğitim Müdürü, bir fotoğraf çektiklerini vurgularken, Adana, İstanbul ve Ankara'dan da araştırma sonuçlarını destekleyici bilgiler geldi.

Yüzde 84,8'i ailelerin çocuklarının beden ve ruh sağlığını koruyucu imkanlara sahip olmamasından yakındı. Yüzde 54,3'ü okul çevresinde sağlıklı yiyecek satılmadığını, yüzde 53,4'ü de çocuklara kaba kuvvet kullanıldığını belirtti. Projeden sorumlu Menderes İlçesi Şube Müdürü Mehmet Emin Bakay, anketten çıkan sonuçlar üzerine neler yapılabileceğini tartışacaklarını ifade ederken, İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, eğitimdeki aksaklıkları çektikleri fotoğrafla daha net gördüklerini söyledi. İzmir Emniyeti'nin okul önlerinde aktif görev yaptığını anlatan Aydoğan, valilik, milli eğitim ve polisin bu tür sıkıntıları çözmek için ortak projeler geliştirdiğini ve denetimleri sıklaştırdığını kaydetti. Özellikle liselerde uyuşturucu satıcılarına karşı tedbirler aldıklarını belirten Emniyet Müdürü Halil Tataş da, bu konuda 125 lisede satıcı kılığında polislerin görev yaptığını, bunları yeni kurulan sokak timlerinin desteklediğini anlattı. İzmir'deki sıkıntı diğer büyük şehirlerde de yaşanırken, Adana Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, il genelindeki bin 110 okuldan 45'inin sorunlu olarak belirlendiğini söyledi. Okulların güvenliği için emniyet müdürlüğüyle işbirliği yaptıklarını aktaran Gülsar, 30 okulda polis görevlendirildiğini ve bu polislerin okulun çevresinde seyyar satıcılara varıncaya kadar hiç kimseyi barındırmadığını kaydetti. Okul önlerinde çetelerin bulunduğu yönünde kendilerine duyum gelmediğini belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ise, sadece hizmet kapsamında eğitici seminerler verdiklerini dile getirdi. Okul önlerindeki uyuşturucu satıcıları ve çetelerle mücadele etmek için İzmir'in Narlıdere ilçesinde sivil inisiyatif oluşturuldu. Sivil inisiyatif, tespit ettiği sorunları, gözlemlediği olayları kaymakam ve emniyet müdürüne aktaracak. Sivil inisiyatifte Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile meclis üyeleri ve sivil toplum örgüt temsilcileri yer alıyor. Başkan Batur sivil inisiyatif oluşturulmasında, herkesin üzerine düşen görevleri yapmasının ve ellerini taşın altına sokulmasının amaçlandığını ifade ediyor.

Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Sami Özdemir, araştırmanın gerçekleri yansıttığına inanıyor. Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin geçtiğimiz aylarda hazırladığı ankete göre uyuşturucu kullanma yaşının 11'e düştüğünü hatırlatan Özdemir, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğretmen profilinin anketlerini doğruladığını vurguluyor. Okulların etrafında uyuşturucu satan çetelerin gaspın yanında öğrencilerden haraç da aldığını ifade eden Özdemir, bu tür olayların sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğini savunuyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 8 Ekim 2005'te okul servis sürücüleri, servis hostesleri ve rehber öğretmenlere yönelik uyuşturucu konusunda bir seminer verdi. ?Uyuşturucu maddelerle mücadele' konulu seminerin ikincisi Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde gerçekleşti. Seminerde konuşan Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder, ?Eğitim ve öğretim camiası içerisinde çok önemli bir yere, öğrencilerle doğrudan iletişim ve paylaşıma sahip olan siz okul servis sürücüleri, güvenlik ile bağımlılık alanında alacağınız gerekli bilgiler size emanet edilen öğrencilerimize karşı daha hassas bir hale geleceksiniz.'' dedi. Komiser Zafer Ercan da, okul servis sürücüleri, servis hostesleri ile rehber öğretmenlerine, sinevizyon gösterisi eşliğinde uyuşturucu konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

MEB: Okullar, Emniyet'le işbirliğine gitmeli

Okul önlerindeki çetelere karşı okul idaresi ve öğretmenleri sürekli uyaran Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet'le işbirliği halinde tedbir alınmasını istiyor. Bakanlık derslerin yanı sıra ders dışında toplantı ve panellerle öğrencileri bilinçlendirme yöntemine de ağırlık veriyor. Ayrıca öğrencilerin boş zamanlarını olumlu bir biçimde değerlendirmeleri için okul kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı ve spor salonları gibi tesis, araç ve gereçlerden ortaklaşa yararlanılmasını istiyor. Rehber öğretmenlerin ve psikolojik danışmanların gerekirse sorunlu öğrencilerin ailelerine de ulaşarak psikolojik yardımda bulunmaları talimatını veren MEB, geçen hafta çıkardığı ?sigara içilmemesi' konulu genelgede ise ?Okulların önlerinde veya çevresinde öğrencilere sigara satılmaması için ilgili makamlarla işbirliği yapılacak. Okullarda sigara, alkol, uyuşturucu gibi sağlığa zararlı alışkanlıkların eğitimle önlenmesine yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.? dedi.

Uzmanlar uyardı: Denetimler sıklaştırılmalı

Okul önlerini kendilerine mesken edinen çeteler, öğrencilerden haraç almanın yanında sigara ve uyuşturucu da pazarlıyor. Çete üyeleri zaman zaman zor kullanıyor. Ellerinde sopa ve bıçaklarla okul önlerine gelen çete üyeleri ?itaat' etmeyen öğrencileri dövmekten çekinmiyor. Okul önlerinde özenti ile başlayan sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının yaz tatillerinde arttığına dikkat çeken psikolog Orhan Keskin, bu tür alışkanlıklara problemli ailelerin çocuklarında daha fazla rastlandığını belirtti. Ailelerin, çocuklarının kimlerle arkadaşlık kurduğunu çok iyi araştırması gerektiğini ifade eden Keskin, dost görünen bazı arkadaşlıkların kötü alışkanlıkların sebebi olduğunu aktarıyor.

Çocukları çete ve uyuşturucudan korumak için neler yapılmalı?
Servis şoförü, veli, öğretmen ve öğrencilere eğitim verilmeli.
Okul önlerinde sivil güvenlik görevlisi bulundurulmalı.
Çete ve uyuşturucu satanlar hakkında bilgi veren öğrenciler ödüllendirilmeli.
Kötü alışkanlıkları olan problem öğrenciler, tek bir okulda toplanarak psikolog eşliğinde eğitilmeli. Bu konuda velisiyle görüşülmeli.
Veliler çocuklarını okul zamanında da takibe almalı.
Kantin, bakkal ve marketlerdeki denetimler sıklaştırılmalı.
Okullarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmalı.
Her okulda uyuşturucu seminerleri düzenlenmeli.
Televizyonlarda sık sık uyuşturucunun zararlarını anlatan yayınlar yapılmalı.
Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirecek sosyal aktiviteler gerçekleştirilmeli.
Veliler öğrencilere çok aşırı para vermemeli. Çocuğuna iyi arkadaş edinmede yardımcı olmalı
Din derslerinde uyuşturucunun dinî boyutu ele alınmalı
Problemli okullarda veliler, emniyet görevlileri ve okul yönetiminin yer aldığı kurullar oluşturulmalı.

Her fırsatta kavga çıkıyor

17.3.2005: Malatya Sümer Lisesi'nde okuyan F.A. (18), E. Z. (19), C.A. (17) ve A.Y., A.D ile kavga etti. Bıçakların kullanıldığı kavgada, F.A., A.Y., E.Z., A.D. ve C.A. yaralandı. Yaralıların tedavisi sürerken kavgaya karışan 3 kişi aranıyor.

15.4.2005: Diyarbakır'da Ziya Gökalp Lisesi'nden bir grup öğrenci, Cumhuriyet Lisesi'nde bazı öğrencilerle bıçaklı kavga yaptı. 7 öğrenci yaralandı.

22.4.2005: Mersin'de bir lisede çıkan kavgada bir öğrenci bıçakla, bir öğrenci de cam parçasıyla yaralandı.

22.4.2005: Konya'da bir lisede bir öğrenci, tartıştığı arkadaşını bıçakla sırtından yaraladı.

9.8.2004: Alaşehir Atatürk Lisesi'nde bütünleme kursunda kavga eden lise öğrencilerinden M.K., son sınıfta okuyan Himmet Öksüz'ü bıçaklayarak öldürdü.

24.3.2005 İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, yaptığı açıklamada yedi ildeki 91 okulda çete tespit edildiğini, operasyonlar sonucu 244 kişinin yakalanıp adalete teslim edildiğini bildirdi.

Veliler ne dedi?

Nuray Arslan: İlköğretime giden çocuğum, kendinden büyük ortaokul öğrencileri ile aynı mekanı paylaşıyor. Yazın parka gittiğimizde acayip giyimli ortaokul seviyesindeki öğrencileri göstererek kısık bir sesle bunların çete olduğunu söyledi. Ne yapacağımı şaşırdım. Ortada bir suç olmadığı için herhangi bir makama şikayette bulunamadım. Çocuğuma, bunlara karşı dikkatli olmasını tavsiye ettim.

Melike Yıldırım: Bazı okullarda dış duvar olmadığı için öğrenci, öğretmen ve veliler can güvenliği endişesi yaşıyor. Bizim okulun çevresinde uyuşturucu satanlar dışında içki sofrası kuranlar da oluyor.

Ali Keskin: Okul önlerinde açıktan sigara satıldığına şahit oluyoruz. Öğrencilerimizi almaya gittiğimizde okulla ilgisi olmayan insanları gördüğümüzde rahatsız oluyoruz. Okul yönetimi sadece bahçeye hakim olabiliyor. Okul çevresinde sivil polis bulundurulmasında yarar var.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber